What is the best way to learn SEO?

107 replies
 • SEO
 • |
Một s' nguyên tắc 'ơn giản giúp phòng khách nhà 'ng trở nên 'ẹp hơn

Phòng khách có thể nói 'ó chính là bộ mặt của gia chủ cũng như cả căn nhà, 'ây là nơi chòn 'ón những vị khách quý ghé thăm và 'ây cũng là nơi quây quần giữa các thành viên trong gia 'ình chúng ta. Trong 'ó, việc thiết kế '" bội thất luôn cần 'ược chú trọng nhằm thể hiện 'ược diện mạo của cả gia 'ình.

Việc trang trí không gian phòng khách hợp lý sẽ mở rộng 'ược diện tích của căn nhà giúp tăng thêm sự ấn tượng, 'ộc 'áo và tiện nghi nhất cho gia 'ình. Đó cũng chính là 'iều mà nhiều gia 'ình mong mu'n và tìm kiếm cho mình một mẫu thiết kế phòng khách 'ẹp, hợp xu hướng hiện nay.

Sau 'ây Cho thue nha dat uy tin - Kinh doanh bat dong san cho thue hang dau chúng tôi sẽ chia sẻ một s' nguyên tắc 'ơn giản giúp phòng khách nhà 'ng trở nên 'ẹp hơn qua bài viết dưới 'ây.

Khi thiết kế phòng khách nhà 'ng cho nhà mình, bạn cần chú ý việc trang trí cần phải t'i giản và 'ơn giản hơn. Không gian thiết kế không nhất thiết phải nh"i nhét quá nhiều '" nội thất mà bạn chỉ cần tuân thủ 'úng những nguyên tắc thiết kế nội thất phòng khách nhà 'ng, 'ảm bảo sẽ mang lại cho bạn một phòng khách 'ẹp, tiện nghi nhất.

- B' cục rõ ràng, phong cách phù hợp

Khi trang trí không gian phòng khách nhỏ cho nhà 'ng thì bạn luôn phải biết cách phân chia b' cục sao cho hợp lý nhất từ việc lựa chọn '" nội thất cho tới vị trí 'ặt '" nội thất.

Một s' nguyên tắc 'ơn giản giúp phòng khách nhà 'ng trở nên 'ẹp hơn

Khi diện tích không gian phòng khách nhà 'ng nhỏ hẹp thì bạn nên lựa chọn bàn ghế ng"i sofa có kích thước nhỏ, hình chữ L hoặc hình chữ I và 'ừng quên 'ặt sát chúng vào tường 'ể có thể tiết kiệm 'ược diện tích hoặc bạn có thể b' trí kệ tivi phòng khách nhà 'ng tận dụng dưới gầm cầu thang 'ể 'ặt chúng, 'ây sẽ là ý tưởng thông minh và hợp lý nhất.

Khi bạn 'ã có cho mình một b' cục rõ ràng thì 'ừng quên lựa chọn cho mình một phong cách thiết kế nội thất phòng khách phù hợp với tổng thể của ngôi nhà sao cho chúng '"ng nhất và hài hòa, sẽ tạo nên cảm giác ấm áp và thấy 'ược nét 'ẹp tinh tế từ nơi 'ây.

- Chú ý ánh sáng khi thiết kế nội thất phòng khách nhà 'ng

Một căn nhà 'ược thiết kế ánh sáng vừa 'ủ sẽ mang 'ến một không gian hoàn hảo nhất. Có thể nói, một căn nhà có 'ược thiết kế 'ẹp 'ến bao nhiêu mà việc b' trí ánh sáng không hợp lý thì 'ó cũng chỉ là sai lần bởi ánh sáng chính là một trong những yếu t' quan trọng trong việc thiết kế bên trong nhà ở, 'ặc biệt là không gian phòng khách.

Bạn có thể thiết kế một cửa sổ 'ể có thể lấy sáng tự nhiên vì 'ây 'ược coi là giải pháp t't nhất giúp bạn có 'ược một căn phòng khách lung linh, huyền áo, ngập tràn ánh sáng. Mang lại một không gian rộng rãi, sáng sủa, thoáng 'oãn hơn nhờ việc b' trí 'èn chiếu sáng hợp lý.

Để xem thêm nhiều thông tin về nhà ở, Dich vu cho thue dat, cho thue mat bang kinh doanh thuong mai gia re uy tin,nội - ngoại thất hãy truy cập ngay ancu.me.

Những nguyên tắc thiết kế phòng khách nhà 'ng 'ẹp

- Ưu tiên nội thất và màu sơn sáng màu

Khi bạn thiết kế phòng khách nhà 'ng cho mình thì việc bạn lựa chọn cho mình một màu sắc sáng cho không gian diện tích nhỏ hẹp là một sự lựa chọn 'úng 'ắn, 'ây cũng chính là nguyên tắc mà bất cứ ai cũng cần phải biết.

Bạn có thể sử dụng những màu sơn phòng khách có gam sáng màu như kem, be, trắng, g-- hay những màu sắc pastel nhẹ nhàng giúp mang tới một không gian phòng khách rộng rãi và hài hòa nhất. Ngoài ra, bạn có thể lựa chọn gạch 'p lát, giấy dán tường thay cho sơn tường, nó sẽ mang 'ến một hiệu ứng thú vị cho không gian phòng khách 'ó nhé.

Hãy chú ý việc lựa chọn nội thất sao cho hài hòa với màu sơn phòng của chính mình, không nên sử dụng màu sắc kiểu '"ng bộ bởi 'iều 'ó sẽ mang 'ến một không gian phòng khách thất sự 'ơn 'iệu.

- Nội thất nhỏ gọn, 'ơn giản

Thường những căn nhà 'ng sẽ có diện tích hạn hẹp vì vậy việc lựa chọn cho mình những món '" nội thất 'ơn giản, nhỏ gọn là 'iều cần thiết nó sẽ giúp mang tới một không gian vừa 'ủ, rộng rãi và thoáng mát.

Tránh lựa chọn và sử dụng những món '" nội thất có kích cỡ lớn hay những họa tiết rườm rà sẽ gây mất thẩm mỹ cũng như sự cân ''i cho căn phòng.

- Kết hợp tranh ảnh, cây xanh hoặc tiểu cảnh nhỏ

Việc giúp không gian nhà 'ng của mình trở nên thật sự ấn tượng và trong lành thì không thể thiếu việc kết hợp tranh ảnh, cây xanh hoặc tiểu cảnh nhỏ tại không gian phòng khách bởi nó sẽ tạo nên một một không gian xanh mát và trong lành.

Trên 'ây là một s' nguyên tắc 'ơn giản giúp phòng khách nhà 'ng trở nên 'ẹp hơn, hợp lý nhất bạn nên biết 'ể có thể thiết kế và bài trí cho căn phòng khách nhà mình trở nên hoàn hảo. Đừng quên theo dõi thêm nhiều thông tin khác trên Mua bán nhà 'ất Facebook ancu.me bạn nhé!
#devote #learn #life #seo #studying #years
 • Profile picture of the author EvanRice
  I began to study SEO in the books of the Internet, then I watched the video. In General, all these ways to study SEO are good.
  {{ DiscussionBoard.errors[11376243].message }}
 • Profile picture of the author juliaann
  Banned
  [DELETED]
  {{ DiscussionBoard.errors[11376290].message }}
  • Profile picture of the author Vladimir Mirnii
   I agree with juliaann completely. There are many ways how you can learn SEO: it could be both offline or online courses, with different terms and different payment conditions. Also, you can read an article of professional SEO specialists on their websites with major tips, particularly useful for people, who are going to start. One more advice: do not forget to go to marketing guru and read their recommendations and often unique approach for this or that question.
   {{ DiscussionBoard.errors[11377236].message }}
 • Profile picture of the author Jeny89
  Go for Udemy Online Courses, there you will get more knowledge in just 10$ - 12$
  {{ DiscussionBoard.errors[11376298].message }}
 • Profile picture of the author XenG
  The best way, IMO, is to find a virtual assistant job online that offers SEO training. That's how I started to learn. But there are other sources you can find online like youtube and trusted SEO sites such as seojournal and the like.
  {{ DiscussionBoard.errors[11376306].message }}
 • Profile picture of the author roberwilliams01
  I think first you need to take proper lectures regarding seo in order to understand the basic concept of on page and off page optimization. Later on you keep on practicing it by doing the seo of certain websites.
  {{ DiscussionBoard.errors[11376346].message }}
 • Profile picture of the author Nortus Fitness
  See there is lots of way to learn but its depend how you want to be learned. There are many Institutes who can teach you. But according to me read some online stuffs. join relevant discussion group on facebook. do it yourself practically. theory is different from real world.
  {{ DiscussionBoard.errors[11376372].message }}
 • Profile picture of the author rita1993
  SEO is a very wide and important concept or module of Digital Marketing in itself.
  So,i think first we have to learn from offline stuffs it gives brush ups ,by joining any good institute or training classrooms.It helps in clearing our concept easily and also enhance our learning skills.after that,we can go to onlne books and pdfs.
  {{ DiscussionBoard.errors[11376401].message }}
 • Profile picture of the author Sunil Healthcare
  6 Ways to Learn SEO - Moz

  #1 - Free Online Guides

  #2 - Published Literary Works

  #3 - Blogs, Forums & Search Communities

  #4 - Building Sites & Earning Rankings

  #5 - Conferences & Events

  #6 - Online Classes
  {{ DiscussionBoard.errors[11376405].message }}
 • Profile picture of the author dave_hermansen
  Neil Patel's QuickSprout blog and, especially, his Advanced Guide to SEO has a lot of valuable information, although it does not always apply to all websites. I also think Brian Dean's 2018 Definitive SEO Guide is one of the best things out there for learning SEO.
  Signature
  StoreCoach.com - FREE TRAINING - Learn How to Build Your Own eCommerce Website
  My PROVEN ecommerce process, as seen on: Fox Business News, the NY Times & Flippa
  {{ DiscussionBoard.errors[11376526].message }}
 • Profile picture of the author crackhouse
  if you got to builders society forum, and navigate to their "Digital Strategy Crash Course" section, you will have all the information you need
  Signature
  I sell backlinks on some of the most lucrative editorial websites in the world.
  {{ DiscussionBoard.errors[11376572].message }}
 • Profile picture of the author Sonali Kakad
  I learn SEO from Moz, Quicksprout, and online tutorials.Then I started working on a website, or a couple of websites.Experiment with them by changing the title tag, adding more content to some of the pages, re-optimizing.
  While implementing SEO, keep an SEO Log and write down the changes that you make and the dates that you make them. Watch how it influences rankings. If you do this diligently you will learn more from this than any reading.
  {{ DiscussionBoard.errors[11376909].message }}
 • Profile picture of the author ryanbiddulph
  Courses can help but I would follow both Neil Patel and Brian Dean. Read their blogs. Help them out. Pop up on their radar. As you study and learn, befriend these folks. Fab way to build a rocking SEO campaign, plus they alert you to their products and eBooks. Both know SEO inside-out.
  Signature
  Ryan Biddulph inspires you to be a successful blogger with his courses, 100 plus eBooks, audio books and blog at Blogging From Paradise
  {{ DiscussionBoard.errors[11377253].message }}
 • Profile picture of the author Sachinkh
  SEO(Search engine optimization) its a big concept. For Study about this, you can take help through the internet. Like SEO related forums, blogs, websites, youtube videos.
  Also, HUBSPOT is a better platform for learning SEO deeply or also its provide free courses.
  If you want more you can prefer Udemy courses with certification as well
  Thanks.
  {{ DiscussionBoard.errors[11377418].message }}
 • Profile picture of the author Plater Zone
  It Depends, How you want to be learn!
  Do It Yourself. See make your vision clearer towards the learning grow step by step start practicing. Remember : Don't be trapped in various stuffs. start normally to understand what is seo and how to do it step by step.
  {{ DiscussionBoard.errors[11377583].message }}
 • Profile picture of the author ranktrends
  There has a lot of ways to learn SEO through online. for example

  1. Youtube
  2. ranktrends
  3. online free seo guideline book

  So you can learn seo through youtube and online book with free. But there have a limitation, you can learn basic. If you want to learn advance seo you should better go to ranktrends. They take the affordable price for registration fee but after complete their online course, you can dominate search engine and your competitors
  {{ DiscussionBoard.errors[11385460].message }}
 • Profile picture of the author Daijon Moss
  There are many ways you can learn SEO. You can take help of bloggers, reading some blogs, take a help of youtube and other video platform for better understanding. All you need to increase your knowledge about SEO then practice because practice makes perfect.
  {{ DiscussionBoard.errors[11385508].message }}
 • Profile picture of the author jtndbs
  Banned
  Over the internet you may find numerous websites churning out various blogs/articles on how to learn SEO. My advice would be to go through a number of them. Keep your pen and paper handy, and start taking notes.
  Note down all the important points that are recurring and study them further in detail.
  Also, don't forget to watch videos related to every point as you go. These will help you visualize and underatand better.

  Or,
  You can also go for the Online courses provided by Udemy or Lynda. They also have video tutorials and will help you learn better. But, keep in mind that these are not free. But, are worth it nonetheless. At their end you'll also have to give an exam and you can get a certification too.


  Hope it helps & Happy Learning
  Cheers!
  {{ DiscussionBoard.errors[11387677].message }}
 • Profile picture of the author supriya verma
  On line tutorials are best because their you can get updated information.
  {{ DiscussionBoard.errors[11387682].message }}
 • Profile picture of the author KaapoJed
  Start with searching and learning. SEO is a wide platform to learn almost everything and for learning you must learn to research. First find yourself some mega & helpful blogs, basic videos and etc. just to create interest in the field.
  After learning about basics you can put your first step in off-page activities or shall I say link building. Still don't put your step out of searching & learning because SEO is full of changing & upgrading. Link building will teach you how to market, research, build strategy, and some website related factors.
  Now the main course come as On-Page Optimization which will teach you main website factors, how-to survive, how to make changes, how to compete and how to re-start.
  SEO is not full of Off-page activities and On-Page Factors, as I said above it a very wide platform to learn. In case you want to handle client working by yourself then first you must learn client handling, fulfilling the desire, dedication to satisfy the clients first.
  Thus, this was a very little information but it surely will help you a little. All the best for the bright future.
  {{ DiscussionBoard.errors[11387695].message }}
 • Profile picture of the author Plater Zone
  start writing your own blog and implement the things yes u r not good at very first step but surely u'll be good
  {{ DiscussionBoard.errors[11387739].message }}
 • Profile picture of the author gadislade
  Yeah through internet you can learn all SEO aspects, Work and process. On internet you can follow YoutubeVideos, Online Books. There is Neil patel good SEO expert see him video to learn in easy and effective way.
  {{ DiscussionBoard.errors[11387885].message }}
 • Profile picture of the author crackhouse
  Visit forums like this, BHW and BuSo. Read through all the stickys, read BuSos digital strategy crash course. Read blogs and join facebook groups.

  Build a website, try to rank it for keywords. Offer services other SEO marketers want and try and sell it to them. Learn the market, learn the business
  Signature
  I sell backlinks on some of the most lucrative editorial websites in the world.
  {{ DiscussionBoard.errors[11387979].message }}
 • Profile picture of the author yukon
  Banned
  One does not simply learn SEO.

  One must become the SEO.  Signature
  Hi
  {{ DiscussionBoard.errors[11387993].message }}
 • Profile picture of the author akaalvideos
  Join SEO Discussion forums.
  Do first SEO off page activity
  Content writing
  {{ DiscussionBoard.errors[11389456].message }}
 • Here are the 25 best blogs and resources to learn about SEO in 2018.
  Google Webmaster Central Blog. Get news straight from Google at the Webmaster Central Blog. ...
  Search Engine Journal. ...
  Search Engine Land. ...
  Search Engine Roundtable. ...
  The SEM Post. ...
  Stone Temple Digital Marketing Excellence Blog. ...
  GSQi Blog. ...
  The Moz Blog.
  {{ DiscussionBoard.errors[11389472].message }}
 • Profile picture of the author Elena Gibert
  SEO is not difficult it is very interesting. Seo is the part of Digital Marketing. In Digital Marketing we have:
  Search Engine Optimization (SEO)
  Social Media Marketing (SMM)
  Pay per click (PPC)
  Web Designing
  Web Development
  Content Marketing
  There are so many ways to learn SEO. You can learn Seo from the internet or while doing SEO practically the same thing. SEO must be two types:
  Off-page SEO: In off-page SEO we have to use article submission, blog submission, guest posting, questions/ answers, forum posting, Classifieds, Business Directory or link directory, Bookmarking and many more.
  On-page SEO: In On-page we have Meta Title, Meta Descriptions, Meta Keywords, Sitemap, Robots.txt file, Alt Img, Domain and Page Authority, Google Analytics, Web master tool and many more.
  There are so many ways to do SEO and all are very useful for a website.
  {{ DiscussionBoard.errors[11396699].message }}
  • this one is very related.. i have learned some in programming school but 70% of this came from the internet.. thanks
   {{ DiscussionBoard.errors[11396753].message }}
   • Profile picture of the author Elena Gibert
    Thanks... while you are at the stage of learning, you can also do some practice of these strategies and techniques so you can learn more about SEO.
    {{ DiscussionBoard.errors[11421497].message }}
 • Profile picture of the author Sachinkh
  If you want to learn about SEO Hubspot is the best place. Also, You can find much better way like you can follow the famous blogger(Neil Patel) who wrote about SEO. So, First, you need to Find what comes under SEO. So, after that, you can search your question directly on the internet.
  {{ DiscussionBoard.errors[11396780].message }}
 • Profile picture of the author seovcim
  Reading Blogs about SEO and digital marketing is the best way to learn SEO. Anybody can learn SEO and updated news from Moz, Search Engine Land, Search Engine Journal etc.
  {{ DiscussionBoard.errors[11396917].message }}
 • Profile picture of the author Varun Keskar
  The best way to learn SEO is to start by implementing things one by one as you learn them. For this I suggest getting a free blog on blogger to start implementing stuff if you are low on cash
  {{ DiscussionBoard.errors[11396950].message }}
 • Profile picture of the author SyntacticsInc
  The Internet has a lot of resources that you can acquire to learn more about SEO. However, some resources can be limited and the information that you need can be found in other sources like books or classes. All in all, a training course, a live and online class, and SEO books are all good learning materials. It is advisable though to take at least two of these methods such as 1) taking training and 2)reading additional sources like books or videoseries online.

  Moreover, taking a training course is incredibly helpful as lessons will be structured and planned. On the other hand, researching on your own using online resources can cause you to move from one resource to another. Hence, taking training or classes are advisable and online resources should be used as supplementary resources.

  However, in searching for resources on your own, it's important to make sure that they are up to date and accurate. Additionally, blogs and forums, and conferences are also good sources as people who contribute to these sources have real life examples.
  {{ DiscussionBoard.errors[11398372].message }}
 • Profile picture of the author affmarketer101
  Follow Brian Dean and Neil Patel and Google Webmaster Guide. That's it.
  {{ DiscussionBoard.errors[11399827].message }}
 • Forum posting is best way Learning SEO.
  Watching Youtube Videos.
  Read SEO Blogs.
  {{ DiscussionBoard.errors[11400466].message }}
 • Profile picture of the author Andrew Fetterly
  I suggest you online E-Learning is one of the best ways to learn SEO, where you can get gain knowledge from subject experts, Here I suggest
  SEO: The Beginner's Guide to Search Engine Optimization from Moz is a great resource to start with. It starts from the very basic of SEO and enables you for further understanding of an always changing field of SEO.
  Further reading: The Backlinko SEO Blog by Brian Dean, its a place where marketers go. But I really felt the blog as a great help even while starting to learn SEO.
  And the most useful tip: Follow Neil Patel on Facebook on this link Neil Patel. He updates links to his latest posts on quicksprout.com and http://Neilptel.com. The posts are too detailed and provide valuable insights into content marketing and SEO. You can always learn from his articles
  Be patient and stay focused. Chase is the game. Keep on learning and sharing knowledge.
  {{ DiscussionBoard.errors[11400981].message }}
 • Profile picture of the author OliverJo
  There are many ways to learn SEO, however I think Practical & Practise is what will make you perfect
  There are many good sites to begin with for instance - Kissmetrics, Search Engine Land, MOZ and such high authoritative sites

  Understand the various Tools that will be useful for SEO - Google Webmaster & Google Analytics are the most important ones

  Other things you should learn As SEO are

  Keyword Research
  Keyword Planing
  Keyword Search
  Keyword Suggestions

  Apart From this there are some other Resources like Tutorials from Youtube and Udemy. Many online courses are also avaliable that will help you learn SEO in a better way.
  {{ DiscussionBoard.errors[11401020].message }}
 • Profile picture of the author sftslab
  Google Webmaster Central Blog, Search Engine Journal, Search Engine Land, Search Engine Roundtable are some of the best SEO blogs to learn SEO.
  {{ DiscussionBoard.errors[11405207].message }}
 • Profile picture of the author Martin smith
  On the Internet, you can find soo many resources to learn SEO.
  Like Youtube, Tutorial websites,
  And take courses Udemy, Codecademy
  Follow some blogs like Neil Patel, Search Engine Journal, Search Engine land...etc
  {{ DiscussionBoard.errors[11405232].message }}
 • Profile picture of the author pammy mandal
  The best way to learn SEO:
  If you want to learn SEO and you don't want to pay the amount then you have to read blog site that are
  1.Google Webmaster Central Blog. Get news straight from Google at the Webmaster Central Blog. ...
  2.Search Engine Journal. ... the best way to learn SEO
  3.Search Engine Land. ...
  4.Search Engine Roundtable. ...
  5.The Moz Blog.
  {{ DiscussionBoard.errors[11405322].message }}
 • Profile picture of the author MikeFriedman
  Originally Posted by dave_hermansen View Post

  Neil Patel's QuickSprout blog and, especially, his Advanced Guide to SEO has a lot of valuable information, although it does not always apply to all websites. I also think Brian Dean's 2018 Definitive SEO Guide is one of the best things out there for learning SEO.
  Originally Posted by ryanbiddulph View Post

  Courses can help but I would follow both Neil Patel and Brian Dean. Read their blogs. Help them out. Pop up on their radar. As you study and learn, befriend these folks. Fab way to build a rocking SEO campaign, plus they alert you to their products and eBooks. Both know SEO inside-out.
  Originally Posted by affmarketer101 View Post

  Follow Brian Dean and Neil Patel and Google Webmaster Guide. That's it.
  Originally Posted by Martin smith View Post

  On the Internet, you can find soo many resources to learn SEO.
  Like Youtube, Tutorial websites,
  And take courses Udemy, Codecademy
  Follow some blogs like Neil Patel, Search Engine Journal, Search Engine land...etc
  I cannot believe anyone seriously recommends Neil. He is good at marketing himself, but a pretty lousy SEO. If you want to listen to a bunch of fluff and never rank for anything, he's your man.

  Here is some good reading about how awesome he is at SEO to check out.

  >>An Anthology of Failrue<< Read This >>
  {{ DiscussionBoard.errors[11405341].message }}
 • Profile picture of the author mahesh kharate
  Its depends on you to choose between online class or offline live class. Obviously you have to understand the rules and guidelines of the SEO techniques like ON page SEO and OFF page SEO. You can learn and become a master in SEO. Untill and unless you dont practice it you will not understand you, how to do proper SEO for a particular website.
  Online class also provides great knowledge to us, but main thing in it, you have to do practice more with the live projects. Practice is the only thing which can improve your knowledge. If you get practice your own you can see better result for you.

  Thank you - Mahesh Kharate
  {{ DiscussionBoard.errors[11405363].message }}
 • Profile picture of the author BacklinkzTopper
  Nowadays you can learn everything online. No need to go for SEO training course.
  {{ DiscussionBoard.errors[11405455].message }}
 • Profile picture of the author newton
  The best way to learn SEO, is probably not through a course or training program. These get outdated very quickly with all the changes that happen.


  The best way to learn SEO is to find someone who is actually doing it, day in, day out. If they share information on their blog then great. But find a way of connecting with them, whether that's paid or free.


  Success leaves clues. No need to re-invent the wheel.
  Signature
  Check Out My Blog For Affiliate Marketing Tips => Click Here <=

  {{ DiscussionBoard.errors[11405457].message }}
 • Profile picture of the author Sergei Zhagolkin
  In my opinion, there are two most important things:
  1. Self-study training in the SEO sphere (https://glintadv.com/what-is-seo/)
  (reading the books, watching some videos, etc.)
  2. Try to find someone who can help you with issues that will appear on your way to SEO studying.
  {{ DiscussionBoard.errors[11407735].message }}
 • Profile picture of the author MadsenRetreat
  Self Learning is most important thing.Even there are so many books available on net. but its really good if you do it your self.
  {{ DiscussionBoard.errors[11407767].message }}
 • Profile picture of the author SahaayNisha
  You haven't mentioned about what kind of knowledge you are planning to gain. If you are looking for online paid course, there are many online institutes which provides good courses to teach you about SEO. And of you are looking for self-study, then go with expert SEO bloggers like Search Engine Land, Moz blog, Search Engine Journal, etc.
  {{ DiscussionBoard.errors[11408485].message }}
 • Profile picture of the author nicholas raynor
  For me, the best way to learn SEO is to do some research about what SEO is all about.
  {{ DiscussionBoard.errors[11410208].message }}
 • Profile picture of the author simplio
  Youtube. The perfect platform for learning SEO.
  {{ DiscussionBoard.errors[11412557].message }}
 • Profile picture of the author newton
  SEO changes all the time, so many books and courses get outdated very fast.


  Best thing to do is to follow someone who makes a living from SEO and keeps up with what is happening. Follow what they are doing and you'll always have the latest knowledge.
  Signature
  Check Out My Blog For Affiliate Marketing Tips => Click Here <=

  {{ DiscussionBoard.errors[11412721].message }}
 • Profile picture of the author priya dm
  Learning from online classes from an expertise will help...along with continues updates online reading
  {{ DiscussionBoard.errors[11413968].message }}
 • Profile picture of the author singhaniaInt
  There are Lot of way Learning SEO.

  Forum
  Blogs
  Youtube Video
  Facebook Group
  {{ DiscussionBoard.errors[11413999].message }}
  • Profile picture of the author oneresource
   hello can i know which course can i take on udemy to learn seo step by step?

   i have already covered the udemy course by peter kent
   {{ DiscussionBoard.errors[11420528].message }}
 • Profile picture of the author Aarefa Khan
  I don't understand that is why should people are join the SEO training course and whatever.
  while everything is there on Internet to learn SEO.

  If you want to really learn SEO, So go to Neil patel & Harsh Agarwal's blog. There are starting to end point complete stuff for learn SEO.

  Thank You
  {{ DiscussionBoard.errors[11414326].message }}
 • Profile picture of the author Andrew Fetterly
  Learning SEO is something anybody can do. What's more, the best part is you can do it generally all alone the length of you knows where to start.
  With the correct assets and instruments, you can rapidly take in the rudiments of site design improvement. At that point, you can begin applying what you've realized and been well on your approach to turning into a specialist.
  Dissimilar to the pioneers of Search Engine Optimization, who learned everything the most difficult way possible, and attempted to assemble data, new eras have everything given to them. Be that as it may, the data is not generally organized. You have to approach more than one asset keeping in mind the end goal to get into the nuances of site improvement.
  I've isolated the quality goods from the waste for every one of you willing to learn SEO, and sorted out it in a judgment skills list that will direct you through the means. Underneath you will discover a portion of the best free and paid assets for learning SEO.
  Get complete understanding on following topics of SEO plus be practical.
  How Search Engines Work
  SEO Learning Guides
  Social Media Optimization (SMO)
  Courses for Learning SEO
  Video/Audio Classes
  Keyword Research
  Link Building
  Onsite Optimization
  Offsite Optimization
  Glossaries/Dictionaries
  Tools for SEO
  Forums for Discussion
  Ongoing Resources
  Essential Readings
  Mobile SEO
  Website Performance
  SEO/ Digital Conferences
  {{ DiscussionBoard.errors[11419606].message }}
 • Profile picture of the author oneresource
  Hello experts,

  could you please give me a ballpark figure?

  I have 6mths of living expenses life with me and i would like to use the time that i have to study all of SEO online simply by using forums and seo blogs.

  I am avoiding the paid method of using udemy or even paid courses that are like $1000 for 2 day course.


  Do you think that is possible for me to study seo in 6 months period? Would i instead, need years to do that?

  I would also like to know what kind of education or courses would one need to take to being professional work as an seo consultant?

  thank you
  {{ DiscussionBoard.errors[11419636].message }}
 • Profile picture of the author Isa khan
  think first you need to take proper lectures regarding seo in order to understand the basic concept of on page and off page optimization.tart normally to understand what is seo and how to do it step by step.

  {{ DiscussionBoard.errors[11419655].message }}
  • Profile picture of the author oneresource
   Originally Posted by Isa khan View Post

   think first you need to take proper lectures regarding seo in order to understand the basic concept of on page and off page optimization.tart normally to understand what is seo and how to do it step by step.
   hello where do you recommend that we go to take proper seo lectures? are you refering to paid courses?
   {{ DiscussionBoard.errors[11419671].message }}
 • Profile picture of the author Jamel Hassell
  You can never learn too much .you are making a good choice investing in yourself.I couldn't tell you the best way to learn SEO because knowledge comes in different ways.Books are powerful but if you have the time money and resources take the offline course too.
  {{ DiscussionBoard.errors[11419846].message }}
 • Profile picture of the author ClaudiaBrunson
  There is a lot of Video and blog on Google about SEO. You can learn this blog or watch the video. You can go on this blog or Video you like or you get there technique.
  {{ DiscussionBoard.errors[11419904].message }}
 • Profile picture of the author Sherry Ma
  I haven't learn of seo,and now I am a seo specialist of my company
  {{ DiscussionBoard.errors[11420355].message }}
 • Profile picture of the author gadislade
  Well, Youtube is a huge network to learn SEO in the easy and effective way.
  {{ DiscussionBoard.errors[11420357].message }}
  • Profile picture of the author oneresource
   Originally Posted by gadislade View Post

   Well, Youtube is a huge network to learn SEO in the easy and effective way.
   could you please share some links with us
   {{ DiscussionBoard.errors[11420537].message }}
 • Profile picture of the author New Tree
  There is too many Gurus, Books and online resources to read but in my opinion start your own blog and practice SEO technique. It Will not only helps you to get your hands dirty in the real life practices but also let you know which practices work and which not. I wasted too many time to read blogs, watching videos but they not worked for me they online opened some point which was difficult to understand.
  {{ DiscussionBoard.errors[11421514].message }}
 • Profile picture of the author micjustin33
  I never suggest any institute for SEO learning. If you really interested in learning SEO then start reading blogs on Moz, Searchengineland, seoroundtable and other quality sites. Also follow SEO Experts on twitter and other social networks to keep you updated with best techniques they share there. Watch youtube videos to know how it implements and create your own website freely to practice your learning. Keep practicing and applying SEO techniques to just make yourself expert in it don't worry if you can't see any result because SEO takes time so just learn and apply.
  {{ DiscussionBoard.errors[11421516].message }}
 • Profile picture of the author Ella smith
  you can watch videos on youtube regarding SEO or also take a online classes for this . But do not read books untill you really need this. You can easily learn all aboutSEO through videos and live classes.And always practicise it .
  {{ DiscussionBoard.errors[11421585].message }}
 • If you want to learn SEO from basics, then no need to look further. ...
  Apart from this, There are 12 resources below, I feel these are the best places to learn about SEO.
  Moz (previously SEOMoz)
  Webmaster World.
  SEO by the Sea.
  SEO Book.
  The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Search Engine.
  Search Engine Land.
  {{ DiscussionBoard.errors[11422579].message }}
 • Profile picture of the author pammy mandal
  Best way to learn SEO:
  • Google Webmaster Central Blog. Get news straight from Google at the Webmaster Central Blog. ...
  • Search Engine Journal. ...
  • Search Engine Land. ...
  • Search Engine Roundtable. ...
  • The SEM Post. ...
  • Stone Temple Digital Marketing Excellence Blog. ...
  • GSQi Blog. ...
  • The Moz Blog.
  {{ DiscussionBoard.errors[11422894].message }}
  • Profile picture of the author Sophia jan
   Originally Posted by pammy mandal View Post

   Best way to learn SEO:
   • Google Webmaster Central Blog. Get news straight from Google at the Webmaster Central Blog. ...
   • Search Engine Journal. ...
   • Search Engine Land. ...
   • Search Engine Roundtable. ...
   • The SEM Post. ...
   • Stone Temple Digital Marketing Excellence Blog. ...
   • GSQi Blog. ...
   • The Moz Blog.
   Nice things thats are effective in seo
   {{ DiscussionBoard.errors[11433090].message }}
 • Profile picture of the author JanetGriggs
  Hi,
  SEO(Search engine optimization) its a big idea. Research about it, you are able to take assistance on the internet. Like SEO related discussion boards, blogs, blogs, youtube movies.

  Have A Nice Day
  {{ DiscussionBoard.errors[11422898].message }}
 • Best Way Learning SEO

  Google Webmaster Central Blog
  Join SEO Forums
  Join SEO Facebook Groups
  SEO Blogs
  {{ DiscussionBoard.errors[11423359].message }}
 • Profile picture of the author Mokayashop
  If you want to learn SEO from basics, then no need to look further. ...
  Apart from this, There are 12 resources below, I feel these are the best places to learn about SEO.
  Moz (previously SEOMoz)
  Webmaster World.
  SEO by the Sea.
  SEO Book.
  The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Search Engine.
  Search Engine Land.
  {{ DiscussionBoard.errors[11424767].message }}
 • Profile picture of the author ramans11
  You can refer following blogs for learning SEO
  1. Moz Blog
  2. Neil Patel
  3. Search Engine Land
  4. Search engine Journal
  5. Search Engine Roundtable
  6. SEMrush Blog
  {{ DiscussionBoard.errors[11424780].message }}
 • Profile picture of the author Rick Tinson
  Moz has a lot of good resources. I've been in SEO for many years and I still find the best way is to try something whether that's on-page or off-page tweaks and monitor the result.
  {{ DiscussionBoard.errors[11424784].message }}
 • Profile picture of the author itstrisha
  If you already have basic knowledge of SEO then you need to practice more n more. Remember that you may face many hurdles but you just need to cross them once and the next time you will not face any problem in that. Every time you face any problem then survey as much as possible.
  {{ DiscussionBoard.errors[11424787].message }}
 • If you want to learn SEO from basics, then no need to look further. ...
  Apart from this, There are 12 resources below, I feel these are the best places to learn about SEO.
  Moz (previously SEOMoz)
  Webmaster World.
  SEO by the Sea.
  SEO Book.
  The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Search Engine.
  Search Engine Land.
  {{ DiscussionBoard.errors[11424835].message }}
 • Profile picture of the author buzzinteractive
  The best way to learn SEO is by watching Free SEO Cources available on YouTube as well as you can follow industry leaders like Niel Patel and Backlinko Brian Dean blogs to know whats hot in SEO Industry
  {{ DiscussionBoard.errors[11425139].message }}
 • Profile picture of the author LWalsh
  Hello,
  SEO(Search engine optimization) is a significant idea. Research relating to it, assistance can be taken by you via the web. Like SEO-related forums, internet sites, blogs, youtube videos.
  HUBSPOT is really just a platform for learning search engine optimization or classes that are no cost are provided by its.
  In case you need more you can favor Udemy classes Too.

  Have a great journey
  {{ DiscussionBoard.errors[11425287].message }}
 • Profile picture of the author John9180
  Best way to start the SEO is to learn about the off-page and on-page optimization. For reference you can see the Moz, Neil Patel and backlinko sites, additional to this there are so many sites posted about digital marketing you can visit the sites and learn a lot and do practice a lot,by practicing only you can how the things are working.
  {{ DiscussionBoard.errors[11426264].message }}
 • Profile picture of the author victorious atul
  There are many options available in the market to learn SEO easily, For example :- You can join any SEO Training Institute, You can learn By Blog post, you can learn by YouTube as well.
  {{ DiscussionBoard.errors[11426267].message }}
 • Try to learn SEO online only. You'll get many blogs like shoutmeloud and bloggerideas, also there are many forums that help the best to learn SEO.
  {{ DiscussionBoard.errors[11426866].message }}
 • Profile picture of the author Mokayashop
  Google Webmasters: It is used to check website errors.
  Google Analytics: It is used to check website traffic stats and more.
  Backlink Analysis: Their are so many tools available online. Ex: Majestic, Incognitive, Similar web and more...
  Keyword Research: Select Keyword - low competition with high searches (if you are promoting local business then use long tail keywords).
  Meta tags (title description, and headings): Design your page title and description as per the recent trend, keyword placement and their repetition.
  Content Optimization: Maintain the keyword density and repetition as per the Google guidelines.
  Competitor backlink analysis and submission.
  {{ DiscussionBoard.errors[11427783].message }}
 • Profile picture of the author Tour Oman
  you can learn SEO techniques from the internet. there are a lot of videos are present on youtube. If you are really willing to learn you should practice those techniques and always try to do something new because practice makes a man perfect.
  {{ DiscussionBoard.errors[11427876].message }}
 • Profile picture of the author swarabhore
  you can learn SEO in any training institute. Also, read books related to SEO.Many Videos also available to learn SEO
  {{ DiscussionBoard.errors[11431041].message }}
 • Profile picture of the author fastreplies
  Originally Posted by daddydell View Post

  What is the best way to learn SEO?
  Trial and Test.
  Test and Trial

  and if that doesn't work then:

  Trial and Test.
  Test and Trial

  until you'll find what works for you.  fastreplies
  {{ DiscussionBoard.errors[11431226].message }}
 • Profile picture of the author LWalsh
  Hello Daddydel,

  There's lots of solution to master but its depend on the way you are interested in being learned. There are numerous Institutes who are able to coach you on. However, as stated by me personally read some online stuff.
  {{ DiscussionBoard.errors[11431309].message }}
 • Profile picture of the author avemfly619
  If you want to learn about the SEO so please watch the tutorial on the you tube and reading all about the SEO book and also google.
  {{ DiscussionBoard.errors[11432784].message }}
 • Profile picture of the author Mokayashop
  Learning search engine optimization can be overwhelming at first. There is a lot to wrap your mind around. But becoming proficient in SEO is definitely an achievable undertaking.Teaching you everything you need to know to go from SEO newbie to competent SEO in one article is next to impossible.
  {{ DiscussionBoard.errors[11432796].message }}
 • Profile picture of the author oberoi
  One of the best way is watch online videos and try your self on your websites, in this way you can learn and experiment seo in search engines.
  {{ DiscussionBoard.errors[11432801].message }}
 • Profile picture of the author Sophia jan
  The best way to learn seo to to study backlinko guide Kindly check this https://backlinko.com/
  {{ DiscussionBoard.errors[11433089].message }}
 • Profile picture of the author Ravina Achhra
  Banned
  SEO is a huge concept in Digital marketing so it's better to join some class and get the training so that the concepts will be understood and doubts will clarified if any.
  {{ DiscussionBoard.errors[11433274].message }}
 • Profile picture of the author GR Group
  Learning search engine optimization can be overwhelming at first. There is a lot to wrap your mind around. But becoming proficient in SEO is definitely an achievable undertaking.
  {{ DiscussionBoard.errors[11433326].message }}
 • Profile picture of the author mixergrinder
  great information about SEO. This will be really useful for all the beginners.
  {{ DiscussionBoard.errors[11433362].message }}
 • Youtube and blog is the best way to learn SEO?
  {{ DiscussionBoard.errors[11433422].message }}
 • Profile picture of the author Akshar Raj
  Decide your Expertise.
  Create a Website.
  Start Reading Blogs, Watching Videos, & Listening Podcasts.
  Implement that on your website.
  Observe. Learn. Improve.
  Learning without Implementing would be like learning to swim by reading instruction manuals in a library.
  Come out in the water and learn.
  {{ DiscussionBoard.errors[11433427].message }}
 • Profile picture of the author swarabhore
  To learn SEO
  firstly you have to find topics included in SEO,
  watch videos related to SEO,
  Read blogs,
  Read the latest news related to SEO
  {{ DiscussionBoard.errors[11433576].message }}
 • Profile picture of the author Rob Hunsons
  I think it's better to learn in practice.
  Everything is better learning while practicing.
  You may just read basics and start to do some SEO.
  The process will teach you many things.
  {{ DiscussionBoard.errors[11433609].message }}
 • Profile picture of the author Mokayashop
  One thing , you can learn SEO only by Practice , if you watch SEO Videos/Tutorials in online , it's not Movie , but you will get visual Experience only , but there is no Hands on Experience , so after watching every tutorial make some notes and apply in real time , that's best way .
  {{ DiscussionBoard.errors[11433931].message }}
 • Profile picture of the author kazim
  Watch videos
  Read Articles
  Get connected with experts.
  {{ DiscussionBoard.errors[11434116].message }}
 • Profile picture of the author simplio
  follow the latest Google updates and start lear accordingly from google and youtube. You will definitely get some good ideas.
  {{ DiscussionBoard.errors[11437530].message }}
 • Profile picture of the author club20coaching
  Honestly, I would say read a book, that's a great answer but I have a feeling you seek more information than just that. I would recommend doing some reverse engineering on top ranked websites in your niche. I have to say that even after all of the education I had, I learned much more from reverse engineering websites of competition.
  Signature
  {{ DiscussionBoard.errors[11437535].message }}
 • Profile picture of the author gadislade
  Well, As per my suggestion, I would like to recommend you youtube. this is the best source to learn anything including all SEO freely.
  {{ DiscussionBoard.errors[11438263].message }}
 • Profile picture of the author Brij View
  you can learn about SEO online sites & Video from seo experts, but practical is most important for SEO so try to do SEO practicaly for any website with theory. you can get suggetion from senior also.
  {{ DiscussionBoard.errors[11438289].message }}
 • Profile picture of the author singhaniaInt
  SEO forum is best way Learning seo. Join Relevant Forums, Blog, Articles etc.
  {{ DiscussionBoard.errors[11438694].message }}
 • Profile picture of the author Sufyan47
  Hi,

  The first thing to understand about SEO is: why do you need it? Search Engine Optimisation allows you to make your content easier to index and discover through web search engine platforms, such as Google, the most popular of all. This is particularly valuable for anyone looking to increase the reach of their content, including businesses promoting their products/services to blog posts, for example.

  There are many ways to go about learning SEO. Keep reading to find out more about the different paths at your disposal and pick the right method for you based on your style and personal preferences.
  Thanks...
  {{ DiscussionBoard.errors[11438700].message }}
 • Profile picture of the author digitalsamyak
  For learning the SEO, You should go for SEO blogs and make your base strong.once you know the how it can be do then its easy for you, everything available over the internet. if you want certify with SEO then multiple free options available over the internet.
  {{ DiscussionBoard.errors[11441889].message }}
 • Profile picture of the author kyotobaths
  There are Lot of way learn SEO.

  Join Relevant Forum
  Youtube Video
  Moz
  Blog
  Online Class
  {{ DiscussionBoard.errors[11441923].message }}
 • You can find a lot to read in the book. You can learn a lot from watching videos again. Even if you have been trained somewhere, it will be appropriate to learn your SEO.
  {{ DiscussionBoard.errors[11442442].message }}

Trending Topics